Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Φεστιβάλ FiestaMania – Παγκόσμια ενότητα για εγκεφαλικό στην ιστορία της μουσικής

Συνέντευξη με τον Ilija Stankovic (Ήλια Στάνκοβιτς)

Στο λεπτεπίλεπτο παζλ της Παγκόσμιας  οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναρωτιέται για την νομισματική της ενότητα, οι κάτοικοι του ελληνικού νησιού της Νάξου στο Αιγαίο αποφάσισαν να ενώσουν τους δικούς τους φυσικούς πόρους, τις βαθιές πολιτιστικές ρίζες από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τους μουσικούς από όλες τις ηπείρους σε μια διεθνή κινηματογραφική παραγωγή με όνομα «FiestaMania goes TuttiMundi». Αυτή η ταινία πρόκειται να κινηματογραφηθεί τα επόμενα τρία χρόνια παγκοσμίως αλλά με συμμετοχή της αντίστοιχης παραγωγής στη Νάξο όπου και θα εγκατασταθεί το FiestaMania Festival και θα υιοθετηθεί ως franchise πρωτογενές έργο ως κοινοπραξία μέσω της παραδοσιακής φιλίας Σέρβων και Ελλήνων.


  


Ο δρόμος των 10.000 χμ αρχίζουν με ένα βήμα. Όλοι οι ενεργοί τοπικοί φορείς των επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης, οι μουσικοί, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και εταιρείες, οι αθλητικοί φορείς, και οι ευπαθείς ομάδες επέμεναν ότι το Δημαρχείο της Νάξου πρέπει να πάρει το πεπρωμένο στα χέρια του και να αγωνιστεί για την οικονομία του νησιού αναιρώντας τα μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας, στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι Ναξιώτες κατάλαβαν αμέσως ποιο ήταν το πραγματικό νόημα της πρότασης του παραγωγού  Εκδηλώσεων και Ταινιών Ilija Stankovic – η οποία παρουσιάζει την δημιουργία της δικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά. Επίσης υπολόγισαν ότι η βασική στρατηγική σε αυτό το έργο δεν είναι ένα κοινό φεστιβάλ ή η παραγωγή μιας απλής ταινίας. Αυτό προστατεύει τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα του νησιού μακροπρόθεσμα, και προσφέρει διεθνή προβολή με ήδη κατάλληλα προετοιμασμένα  καινοτόμα εργαλεία προβολής των ΜΜΕ ειδικά σχεδιασμένα για μαζική ακρόαση – τηλεθέαση όπως ένας ιδιόκτητος ραδιοφωνικός σταθμός και πολλαπλές πλατφόρμες πολυμέσων διαδικτύου όπου προωθείται το νησί διαρκώς σε παγκόσμια βάση.  

Ιδρυτής αυτής της καινοτομίας - το franchise του Φεστιβάλ – ο Ilija Stankovic,  οργανωτής πολλών φεστιβάλ και παραγωγός της Συνόδου Κορυφής Τρομπετών στη Γκούτσα της Σερβίας για 11 χρόνια, δημιούργησε ήδη ένα μοντέλο βιώσιμο και αυτόνομο για τις οικονομικές και τις προγραμματιστικές λειτουργίες του φεστιβάλ στην Σερβία όπου συμμετέχουν  600.000 θεατές και 50 εκατομμύρια € έσοδα σε 7 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων ετησίως. Το franchise του για το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα προώθησης σε διαδικτυακή τηλεόραση - Internet TV, βασισμένο στο σχεδιασμό των 10 δικών του τηλεοπτικών Μουσικών Εγκυκλοπαιδικών Καναλιών με την οικογένεια 25 Βαλκανικών φεστιβάλ στην περιοχή μας όπου έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολών κάθε χρόνο συνολικά. Επιπλέον έρευνα και προετοιμασία έχει αρχίσει με την αναπροσαρμογή του σχεδιασμού του Φεστιβάλ στους φυσικούς πόρους της Νάξου και τις δυνατότητες των καταλυμάτων διαμονής.

Η παραγωγή της ταινίας επέλεξε την Νάξο ανάμεσα από όλα τα άλλα ελληνικά νησιά, να γίνει η ειδυλλιακή γραφική σκηνή και να είναι μία από τις 10 άλλες σκηνές σε όλες τις ηπείρους όπου τα μεγαλύτερα φεστιβάλ και ορχήστρες του πλανήτη πρόκειται να παίξουν μαζί από το Ρίο, τη Νέα Ορλεάνη, Glastoumburry, το Νέο Δελχί, το Λιμάνι της Ισπανίας / Trinidad, την Μελβούρνη, το Τόκυο, τη Νέα Υόρκη, τη Βιέννη, την Γκούτσα της Σερβίας και τη Μόσχα.

Ξεκίνησε και η πρώτη Ελληνική Ορχήστρα 100 μπουζουκιών που θα παίξουν στη Νάξο μαζί με 100 τρομπέτες και 100 Τσιγγάνικα Βιολιά, αλλά συμμετέχουν επίσης και σολίστ από όλες τις ηπείρους οι οποίοι θα κάνουν αυτό το Νησί σύμβολο της ταινίας ως γενέτειρα του θεού Διόνυσου. Ο Ilija αναφέρει ότι αυτό το έργο έχει σχηματιστεί ως τεράστιο έργο συμπαραγωγής από 50 κρατικά – διεθνή τηλεοπτικά κανάλια όπου πρόκειται να παρουσιάσουν τις δικές τους καλύτερες ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής  να παίζουν μαζί και την ίδια στιγμή (σε πρώτο χρόνο) να προβάλουν τις άλλες μουσικές μπάντες στην ίδια τους τη χώρα.

Αυτό πρόκειται επίσης να είναι μέρος της μοναδικής ταξιδιωτικής οργάνωσης όπου προβλέπεται και σχεδιάζεται από τον ταξιδιωτικό όμιλο Tzell Travel group με 5.000 ταξιδιωτικά πρακτορεία σε όλο το κόσμο τα οποία θα το φέρουν στην αγορά της Βαλκανικής Μουσικής Περιπέτειας (Balkan Music Adventure), καθώς δεν υπάρχει βιωματικός τουρισμός σε φεστιβάλ σε συνδυασμό με δρώμενα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο ανήσυχος Ilija Stankovic ειδικεύεται στην παραγωγή μεγάλων δρώμενων και δήλωσε ότι πρόβλημα στην καθημερινότητα του είναι οι άνθρωποι που δεν βλέπουν το μέγεθος αυτού του οράματος και αποκαλούν αυτό το έργο impossible (ανέφικτο). Μετά την δημιουργία μαζικών σκηνών στην Σύνοδο Κορυφής Τρομπέτας στην Γκούτσα της Σερβίας είναι πεπεισμένος ότι μόνο οι άνθρωποι ενωμένοι μπορούν να αντιληφθούν το πλεονέκτημα της από κοινού εργασίας με την μέγιστη κλίμακα απόδοσης.

Επέστρεψε (το έτος 2000) στην πατρίδα του, από την Γερμανία, μετά τους βομβαρδισμούς του NATO  στην Σερβία για να υλοποιήσει μια αυτόνομη παραγωγή φεστιβάλ στην Γκούτσα η οποία ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη στην Ευρώπη (2007) και έφερε την ευημερία των ανθρώπων στην περιοχή. Τα ξεκάθαρα μηνύματα προγραμματισμού και η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών έκαναν αυτό το φεστιβάλ ιδιαίτερα ορατό στα διεθνή ΜΜΕ την στιγμή που υπήρχε η αρνητική καμπάνια εναντίων της πατρίδας του μετά τον πόλεμο με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Μετά την παραγωγή 1.000 ωρών επαγγελματικού οπτικοακουστικού υλικού, κυκλοφόρησε πάνω από 20 δισκογραφικές παραγωγές (20 Audio Cds) στην παγκόσμια αγορά με τον ισχυρότερο εκδότη στην Μουσική του κόσμου (παραδοσιακή μουσική World Music), έχει αφιερώσει τα τρία τελευταία χρόνια στην προετοιμασία της διεθνής συναυλίας η οποία ενώνει τους ανθρώπους την στιγμή της τεράστιας κρίσης. Προσέλαβε τους καλύτερους σολίστες της Συνόδου Κορυφής Χρυσής Τρομπέτας, μουσικούς από 15 τοποθεσίες στο δισκογραφικό έργο (Audio CD) «Gypsy Groovz Orchestra goes TuttiMundi» όπου επιλέχτηκαν ως η καλύτερη ορχήστρα μουσικής του κόσμου (world music) στον πλανήτη από το γνωστό βρετανικό μουσικό περιοδικό Songlines. Συνειδητοποίησε τα πρώτα βήματα αυτού του γιγάντιου κινηματογραφικού προϊόντος μέσω της δημοσίευσης DVD της ενοποίησης των καλύτερων σολίστ από τα 53 χρόνια της μακράς ιστορίας Συνόδου Κορυφής Χρυσών Πνευστών και δημιούργησε το πρώτο μέρος της ταινίας «FiestaMania!» με ιδιαίτερα θετικές κριτικές και εκατομμύρια προβολών του οπτικοακουστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο – internet.

Έτσι, το ίδιο έργο συνεχίζει σε παγκόσμια επίπεδα στην παραγωγή και σκηνοθεσία της ταινίας «FiestaMania goes TuttiMundi». Του αρέσει όραν οι άνθρωποι λένε για τα έργα του ότι «είναι ανέφικτα» (they are impossible). Συγκρίνει τα μεγάλα δρώμενα με τον Μαραθώνιο όπου κατά την διάρκεια του αγώνα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Ως έμπειρος αθλητής, συμβουλεύει ότι ένας τόσο μεγάλος και εξουθενωτικός αγώνας μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία μόνο αν ανασαίνεις βαθειά και κάνεις μικρότερα βήματα.
Η επιτυχία του έργου του φεστιβάλ εξαρτάται μόνο από την ποιότητα της ενότητας των ανθρώπων και της αγάπης για το Νησί τους. Ο ίδιος λέει: Αυτό δεν είναι δικό μου φεστιβάλ – αυτό είναι φεστιβάλ της Νάξου όπου πρέπει οι άνθρωποι της να το υιοθετήσουν και να το αναπτύξουν για χρόνια με μικρά και προσεκτικά βήματα. Μπορώ να είμαι ένας πολύ καλός σύμβουλος με βάση τα 30 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να καταλάβουν την πλήρη ευθύνη της υλοποίησης συνεργασίας franchise με το Δήμο Νάξου η οποία εξουσιοδοτεί την οργάνωση του φεστιβάλ με την βοήθεια μου στην εκπαίδευση και την παραγωγή διοικητικής υποστήριξης από την οικογένεια μας των 25 φεστιβάλ. Τα άμεσα οφέλη για τη Νάξο από αυτό το franchise πρόκειται να βασιστούν ολοκληρωτικά σε ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης και αλληλεπίδρασης με έναν μεγάλο αριθμό έργων του συστήματος χορηγιών. Επιτακτική ανάγκη αυτού του συστήματος παραγωγής είναι η αυτόνομη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα όπου το νησί της Νάξου το έχει ανάγκη, όπως έγινε και στην Γκούτσα της Σερβίας.

Ο λόγος που πρότεινε στη Νάξο να ξεκινήσει το  FiestaMania festival βασίζεται στην αγάπη του για την Ελληνική και Βαλκανική Μουσική και στο γεγονός ότι αυτό το νησί είναι η γενέτειρα του Διόνυσου όπου πρέπει να υπενθυμίσει σε όλο το Ελληνικό Έθνος και τον υπόλοιπο πλανήτη την σημασία του παλιού Ελληνικού Μύθου με τον Μαγικό Αυλό, όταν ο Ορφέας σήκωσε το ανάστημα του την στιγμή της βαθιάς κοινωνικής καταπίεσης και ξυπνά με την μουσική του όλους τους ανθρώπους, να ξαναχτίσουν την ενέργεια – διάθεση για ζωή (κέφι). Κατά την γνώμη του  Ilija Stankovic, μόνο μια γιγάντια ενωμένη ορχήστρα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον πλανήτη μπορούν να υπενθυμίσουν στην ανθρώπινη φυλή ότι έχουμε ήδη μια κοινή μουσική γλώσσα η οποία μπορεί να χτίσει ξανά την θετική προσέγγιση της ηθικής.

Ήδη ενωμένοι μουσικοί έχουν ηχογραφήσει με τους φίλους τους από 15 χώρες έναν ύμνο για το  FiestaMania Festival ο οποίος λέγεται “Rise of the Black Sun” (το ξημέρωμα του μαύρου ήλιου), όπου ενώνει μουσικούς από όλες τις ηπείρους. Αυτό πρόκειται να είναι το προειδοποιητικό τραγούδι σε όλους μας ότι ο «Μαύρος Ήλιος» θα ξημερώσει πολύ σύντομα αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε όπως συνηθίζουμε, την στιγμή την αναδιάταξης του παζλ της ύπαρξης μας. Η Νάξος έχει ήδη τον εκπρόσωπο της σε αυτή την ιστορική ηχογράφηση – με μπουζούκι και ούτι – τον κ Βαγγέλη Τσαγκλή, ο οποίος στην πραγματικότητα πρότεινε μια τέτοια κίνηση, να φέρουμε την παραγωγή του  FiestaMania festival και της ταινίας στο νησί που μεγάλωσε.  

Σύμφωνα με όλους τους υποστηρικτές του έργου του φεστιβάλ, στόχος της Νάξου είναι να δημιουργήσει ένα επαρκές σύστημα χρηματοδότησης της διεθνούς προβολής και από τώρα και μπρος να προσκαλεί κάθε χρόνο τους μουσικούς από όλες τις ηπείρους να παίξουν μαζί. Ιδιαίτερα χαρμόσυνο είναι η πρόθεση τους να χορέψουν μαζί οι ντόπιοι κάτοικοι με τους επισκέπτες. Ναι, καλά καταλάβατε ο  Ilija Stankovic λέει σε  – 150.000 άτομα να χορέψουν μαζί στη Νάξο για να σπάσουν την αρνητική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας σε παγκόσμια ΜΜΕ και να προλάβουν τις καταστροφικές ζημιές και την αγωνία με το μαρτύριο που ο λαός της Σερβίας ήδη αισθάνθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Σερβία είναι σε δέκα φορές χειρότερη κατάσταση και είχε μια γιγάντια επιτυχία στην παραγωγή διεθνών δρώμενων στην Γκούτσα, μεγαλύτερα από το  Woodstock festival. Καταλαβαίνω απόλυτα την κατάσταση στο νου του μέσου Έλληνα πολίτη, ωστόσο αυτό το πρόβλημα το έχω λύσει στο νου του μέσου Σέρβου πολίτη όσον αφορά την επιτυχία του φεστιβάλ στην Γκούτσα (Guca Festival)  καθιστώντας το γιγάντιο και πολύ διάσημο. Το νησί της Νάξου έχει τα δικά του προϊόντα και τις δυνατότητες φιλοξενίας και διαμονής ώστε να κλείσουν τον επιχειρηματικό κύκλο ανεξάρτητα από την κρίση να και διατηρήσει την επιτυχία στη δική του πλευρά.

Οι άνθρωποι της Νάξου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αίσθηση της αληθινής παραδοσιακής Fiesta είναι ουσιαστικά μια αληθινή πνευματική εμπειρία όπου προκαλεί πραγματικό σεβασμό σε όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς αυτού του πλανήτη και αντιτίθεται ολοκληρωτικά στις τρέχουσες τάσεις (μόδα) του αλ λοτριωμένου ηδονισμού μεταξύ των ανθρώπων πάνω στη γη.

Οι άνθρωποι της Νάξου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο η πώληση ενός κρεβατιού μιας νύχτας για 15 νύχτες, γνωρίζουν ότι ο τουρισμός βασίζεται στην παραδοσιακή φιλοξενία και την πνευματική ισχύ του νησιού. Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι της Νάξου αισθάνονται ενστικτωδώς ότι το νησί τους είναι ένα πολύ καλό μέρος για παραγωγή αυτής της ταινίας/φεστιβάλ και όσο αυτό επιστρέφει στις βαθύτερες ρίζες της ηθικής, γραμμένο και κωδικοποιημένο στην μουσική μέσω των αιώνων, αυτό πρέπει να αποκωδικοποιηθεί την τελευταία στιγμή της καταστροφής. Οι Έλληνες αγαπούν την παράδοση τους αλλά ακόμη δεν μπορούν να δουν πόσο δυνατές μπορεί να είναι οι ενωμένες ορχήστρες βασιζόμενες στις κοινές μουσικές ρίζες. Αυτό το έργο πρόκειται να είναι ένα εγκεφαλικό στην ιστορία της μουσικής από τη στιγμή που οι άνθρωποι νιώθουν πνευματικά και οικονομικά αποτελέσματα από αυτό.

Όπως ο Παλαιστίνιος μουσικός από την πόλη της Haifa Hamudi Dabdoub, συμμετέχει στην ταινία λέγοντας: «Μπράβω Εκρεμ (ηγέτης της μεγάλης ορχήστρας)», αυτός ο κόσμος σε χρειάζεται!!!

 https://www.youtube.com/watch?v=oZgF9K3JYM0&feature=plcp

Θα είναι πρόκληση για τους ανθρώπους και ειδικά για τους μουσικούς από όλο τον κόσμο να δουν 100 ελληνικά μπουζούκια να παίζουν μαζί με 100 τσιγγάνικα βιολιά από την Ουγγαρία, 200 τρομπέτες από την Σερβία, 200 ακορντεόν από τα Βαλκάνια, 300 τυμπανιστές από το Trinidad, 300 τυμπανιστές και χορευτές από το Rio de Janeiro, 400 τρομπέτες από την Νέα Ορλεάνη, 500 τραγουδιστές από την Κροατία και 1000 τυμπανιστές από την Τουρκία παίζοντας μαζί με ένα μουσικό χωριό από το Punjabi στην Ινδία, μεγάλο αριθμό σολίστ από 50 χώρες που παίζουν 100 αρχαία μουσικά όργανα στην για πρώτη φορά κινηματογραφική παραγωγή όπου ενώνει τους ανθρώπους σε ένα απλό μήνυμα ειρήνης.

Με ένα ιδιαίτερο νεύμα ιδιοσυγκρασίας ο   Ilija συμπέρανε: Η παραγωγή της ταινίας πρόκειται να λάβει μέρος σε 50 χώρες με 50 διεθνή κρατικά κανάλια τηλεοπτικών σταθμών και περισσότερους από 200 χορηγούς επικοινωνίας και αυτό θα «σπάσει» τις αξιολογήσεις ως ένα απίστευτα συναρπαστικό έργο. Όποιος κάποια στιγμή σκεφτεί ότι αυτό το έργο είναι ανέφικτο (impossible) τότε πρέπει να συλλογιστεί την συνολική γνώση των εθνικών τηλεοπτικών σταθμών και τους Μεγαλύτερους Παραγωγούς Φεστιβάλ οι οποίοι θα ενώσουν τους πόρους και την ενέργεια τους για να συμβεί αυτό για την χάρη του βασικού μηνύματος στην ταινία. Όποιος δεν πιστεύει στην μουσική και την ενότητα θα γίνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής μας και θα έρθει στη Νάξο να δει ένα δρώμενο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο για να απολαύσει την ενότητα των ανθρώπων, της μουσικής και της ζωής σε αρμονία με τη φύση.

Κατά την καλλιτεχνική άποψη του  Ilija, αυτός είναι ο μόνος τρόπος όπου ο πλανήτης μπορεί να επιβιώσει.

“Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα όταν αισθάνεσαι την ισχύ να μπορείς να δημιουργείς αυτή την ενότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και να αποδεικνύεις την θετική αλλαγή στο νου της ανθρωπότητας, όντας τυχερός δουλεύοντας με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φεστιβάλ στον πλανήτη οι οποίοι μοιράζονται την γνώμη τους και βλέπουν το πλεονέκτημα του internet για να προωθήσουν το μήνυμα τους. Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στις δηλώσεις στα βίντεο που έγιναν από μουσικούς οι οποίοι ήδη συμμετείχαν σε αυτό το έργο, με τις δικές τους δηλώσεις σε βίντεο τα οποία έχουν ενθουσιώδες υπερηφάνεια (καμάρι) όντας μέλη σε αυτό. Έχω μια ξεχωριστή πρόταση να ξεκινήσω μια ορχήστρα από 100 ελληνικά μπουζούκια να παίξουν μαζί για αυτή την ταινία. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό εγκεφαλικό στην ιστορία της μουσικής”.

Links:
https://www.youtube.com/watch?v=QV6HrABMXak&feature=plcp
https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=zYRJxziMrC0
https://www.youtube.com/watch?v=pkQA18UFbIc&feature=plcp
https://www.youtube.com/watch?v=liX7f-KNRc4&feature=plcp
https://www.youtube.com/watch?v=l4iZS5MtFVo&feature=context-chv
https://www.youtube.com/watch?v=-2ljRopIpwA&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=hW4lFGZU9qs&feature=plcp


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου